Wspólne jedzenie jest obrzędem który zbliża ludzi, więc
jadąc gdzieś, pierwsze kroki zawsze kieruję do restauracji próbując lokalnych
potraw. Co przykuło do tej pory moją uwagę? Zdecydowanie były to smażone bakłażany
wypełnione masą z orzechów, które niemal powalają z nóg. Warto podkreślić, że w
każdej restauracji są one przygotowywane inaczej – na ostro, słodko lub z dużą
ilości soli. Cena od 3 do 5 lari, czyli ok. 6 zł. Natomiast Ci, którzy lubią
grzyby powinni spróbować wypiekane w piekarniku pieczarki posypane grubą
warstwą gruzińskiego sera, mocno przyprawione pieprzem. Cena 8 lari, 16 zł. Co
więcej, tradycyjna, narodowa potrawa gruzińska – chaczapuri - nie posiada ani
grama mięsa, więc co tu dużo mówić – z głodu tutaj nie zginę.
Monika
Smażone bakłażany
Półmisek zapiekanych grzybów (dużo soli)
Monika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz